joi, 30 noiembrie 2006

INFORMAŢII DESPRE MUNCA ÎN REGATUL UNIT DUPĂ 1 IANUARIE 2007 (23/11/06)







Guvernul britanic a anunţat că va permite muncitorilor din Bulgaria şi România acces treptat la piaţa muncii din Marea Britanie după aderare. În acest scop Guvernul va institui legislaţie secundară care va impune restricţii asupra accesului cetăţenilor acestor ţări la piaţa de muncă.

De la 1 ianuarie 2007, ca membri ai Zonei Economice Europene (EEA), cetăţenii bulgari şi români vor avea libertatea de a călători şi a se stabili în orice Stat Membru. Ei nu vor avea nevoie de permisiune pentru a intra sau rămâne să locuiască legal în Marea Britanie.

Ei vor avea dreptul de a-şi stabili reşedinţa în orice Stat Membru fără nici o restricţie în primele trei luni de şedere, şi de a rămâne rezident legal în acel stat atâta vreme cât doresc în cazul în care îşi exercită un drept ce decurge din tratat privitor la calitatea lor de student, de liber-profesionist, sau dacă nu sunt activi economic şi nu se pot întreţine prin forţe proprii. Nu vor avea, însă, drept de reşedinţă în calitate de muncitor.

Cetăţenii bulgari şi români care doresc să muncească în Marea Britanie vor avea nevoie să obţină permisiunea de a munci înainte de a începe activitatea în orice loc de muncă.

Toate amănuntele referitoare la modul de a face cererea vor fi date publicităţii pe site-ul Home Office odată ce se stabilesc reglementările şi sunt aprobate de Parlament. Formularele de cerere şi îndrumările referitoare la completarea acestora vor fi puse la dispoziţie înainte de data aderării, 1 ianuarie 2007.

Sistemul de autorizare a muncitorilor


Vom cere în mod obligatoriu ca muncitorii din Bulgaria şi România să obţină, cu excepţia cazurilor în care nu intră sub incidenţa acestei obligativităţi, un document de autorizare a muncii lor înainte de a-şi începe activitatea în Marea Britanie.

Vor putea obţine acest document, în general, acei muncitori calificaţi care îndeplinesc cerinţele pentru emiterea unui permis de muncă în conformitate cu reglementările actuale pentru obţinerea acestui permis.

Totuşi, documentele de autorizare a muncii vor fi emise şi unor muncitori cu o calificare mai scăzută care sosesc pentru a presta o activitate sezonieră în agricultură şi în sectorul prelucrător alimentar. Sistemele existente pentru munca în acele sectoare a persoanelor cu nivel scăzut de calificare vor trece la statutul de a se referi strict la muncitorii din Bulgaria şi România.

Munca fără permisiune

Va constitui infracţiune fapta unui angajator de a angaja un cetăţean bulgar sau român care intră sub incidenţa obligativităţii de a deţine un document de autorizare a muncii dar nu posedă un asemenea document, sau care prestează o muncă alta decât cea specificată în acel document.

Şi persoana angajată în aceste circumstanţe va fi considerată ca săvârşind o infracţiune. Legea va prevedea urmărirea penală pentru această faptă, dar şi posibilitatea neînceperii urmăririi penale în cazul în care persoana este de acord să plătească o amendă.
http://www.britishembassy.gov.uk

Niciun comentariu: